Szöveganalitika

Capture1111A szövegbányászat lehetővé teszi a vállalatok számára a szövegekből történő strukturálatlan adatok feltárását, úgy ahogy azt az adatbányászat teszi strukturált adatok esetén. Segítségével rejtett mintázatok, kapcsolatok és trendek fedezhetők fel a szövegben.

A vállalkozásoknál fellelhető információk 85%-a nyers szöveges állományok formájában áll rendelkezésre. Az ilyen óriási méretű információ- és adathalmazok kezelése csupán emberi erőforrás felhasználásával lehetetlen vagy legalábbis lassú és költséges lenne. A mai telített és egyre élesebb versenyhelyzetet produkáló piacon elengedhetetlen az információ, így a szöveges állományokból történő ismeret minél hatékonyabb kinyerése. A szövegbányászati eszközök alkalmazása jelentős üzleti előnyhöz juttathatja a vállalkozásokat, hiszen döntéseiket nem csak hagyományos numerikus alapú adatokra alapozva hozzák meg.

Az internet használat gyors elterjedésével hatalmas növekedés következett be a vállalatok által készített és megosztott dokumentumok számában. Általa olyan fontos információk kerülhetnek a vállalkozások birtokába, mint konkurenciáról szóló információk, fogyasztói viselkedés és elégedettség megfigyelése és mérése, célzott hír és online tartalomfigyelés és elemzés.

A szövegbányászat az üzleti élet számos területén használható. Néhány példa erre:

  • Churn előrejelzés: A vásárlók panaszainak, visszajelzéseinek (call center és ügyfélszolgálati feljegyzések) elemzésével megtudhatjuk, miért akarnak váltani, és megelőző lépéseket tehetünk.
  • Kampányhatás vizsgálat: Megvizsgálhatjuk egy-egy kampány hatását azáltal, hogy figyeljük, hogy alakult a vásárlók véleménye. Növelhetjük a kampányok hatékonyságát, azáltal, hogy jobb termék- és szolgáltatásajánlásokat készítünk.
  • Trendmonitor: Nyomon követhetjük a piaci trendek változását, fejleszthetjük meglévő a termékeket, szolgáltatásokat.
  • Biztonság: Gyanús viselkedéseket fedezhetünk fel online tartalmak (például fórumok, blogok, weboldalak vagy hírek) elemzésével.
  • Gyógyszerkutatás, orvostudományok: Lehetővé válik a vizsgálati dokumentumok, zárójelentések és a receptfelírási szokások elemzése.

Szeretne többet tudni? Kérdése van? Keressen minket azonnali kapcsolatfelvételt biztosító űrlapunkon, és mi 1 munkanapon belül válaszolunk! Kattintson ide és kérdezzen!